Beide kruisbanden zijn zeer belangrijke stabilisatoren in een knie en kunnen bij een ruptuur aanleiding geven tot ernstige instabiliteit en doorzakkingsklachten. Een achterste kruisbandruptuur komt niet frequent voor en moet ook zelden geopereerd worden. In 90-95% der gevallen is een goede revalidatie voldoende om een stabiele knie te bekomen.

Een voorste kruisbandruptuur (VKB) treedt frequenter op tijdens sportbeoefening (voetbal, volleybal, basket, skiën, …). In meer dan de helft van de gevallen kan de knie niet voldoende gestabiliseerd worden door een goede revalidatie en is een ingreep aangewezen. Daarbij wordt een nieuwe VKB gecreëerd met zijn eigen peesweefsel (hamstrings) genomen via een kleine incisie van een 3-tal cm aan de onderzijde van de binnenkant van de knie. Soms worden donorpezen gebruikt bij recidieven of oudere patiënten. Dergelijke donorpezen zijn goed beschikbaar op onze dienst en worden soms samen met de eigen pezen gebruikt om nog een steviger nieuwe VKB te bekomen. De plaatsing van de tunnels waardoor de nieuwe VKB geplaatst wordt, moet correct gebeuren en ervaring en geduld zijn hier van groot belang.

Soms zullen we in samenspraak met de patiënt beslissen tot een extra versteviging aan de buitenzijde van de knie, de zogenaamde MONOLOOP. Dit om de rotatoire of draaiende stabiliteit te herstellen wanneer deze sterk gestoord is (Pivot Shift), bij rotatoire sporten (voetbal, basket, volleybal, …), bij congenitale laxiteit en bij recidieven. Hierbij is wel een extra incisie van een 12-tal cm nodig aan de buitenzijde van de knie, maar de revalidatie is identiek als bij een zuiver intra-articulair herstel.

Op heden gebruiken we als fixatiemateriaal de RIGIDLOOP™ in het bovenbeen en de Intrafix® in het onderbeen. Het fixatiemateriaal is enkel belangrijk gedurende de eerste 4 maanden omdat de VKB dan volledig vastgegroeid is in zijn tunnels.

Een voorste kruisband reconstructie heeft zeer goede resultaten en tot 90-95% functioneel herstel tot op zelfde sportniveau. Een goede revalidatie is hierbij zeer belangrijk (download het revalidatieschema)! (Dit revalidatieschema kwam tot stand met de medewerking van Whoopy Franssen, kinesiste).

Recente studies tonen wel aan dat sporthervatting op hetzelfde niveau vóór de 7 maand na het herstel tot 3 keer meer kans heeft op een herruptuur. De revalidatie kan dus niet versneld worden maar dient wel perfect uitgevoerd te worden door een goede en ervaren kinesist(e).

Surgical Technique

Revisie voorste kruisband

Bij herruptuur van uw VKB is een revisie aangewezen. Dit kan een 2de of 3de keer gebeuren met eigen pezen van de andere zijde of met donorpezen. Soms moeten de vorige tunnels in boven- en onderbeen eerst opgevuld worden met bot wanneer ze > 11 mm breed geworden zijn. De chirurg zal alles bespreken met u, maar een revisie moet dus soms in 2 tijden gebeuren en best in ervaren handen. Bij een herruptuur en een revisie-operatie zal in principe ook een extra-articulair herstel gebeuren via een MONOLOOP.

peroperatieve beelden reinigen en opvullen bovenbeentunnel

peroperatieve beelden reinigen en opvullen onderbeentunnel