Bij sommige mensen is er alleen slijtage of artrose van de knieschijf (patella) en zijn groef (trochlea) (± 8% van de patiënten). Indien het binnen en buitenste compartiment quasi geen slijtage vertoont en geen belastingspijn veroorzaakt, kan de pijn perfect opgelost worden met een beperkte vervanging van de knieschijf alleen. De revalidatie verloopt veel vlotter dan een totale knieprothese aangezien slechts 1/3 van de knie vervangen wordt.

partial_knee_03 partial_knee_01 partial_knee_02

Klachten

Patellofemorale artrose of knieschijfslijtage veroorzaakt de volgende, typische klachten:

  • Pijn aan de voorzijde van de knie bij rechtstaan uit een stoel, bij het op- en afgaan van trappen en bij het bergop fietsen of tegen de wind in.
  • Pijnlijke crepitaties vooraan.
  • Startpijn vooraan.
  • Rechtkomen uit hurkzit is zeer pijnlijk.

Resultaten

Indien de juiste indicatie, zal een knieschijfprothese excellente resultaten geven. De patiënt zal pijnvrij zijn op voorwaarde dat de schijf perfect in zijn groef of trochlea loopt. Dit lukt enkel indien tijdens de operatie alles mooi uitgebalanceerd werd. Indien later de andere compartimenten (binnen- en buitenzijde knie) zouden gaan verslijten, kan zonder problemen overgegaan worden tot het plaatsen van een totale knieprothese waarin de bestaande knieschijfprothese past of kunnen nog unicompartimentele knieprothesen bijgeplaatst worden.

Reeds vele jaren hebben wij in onze dienst ervaring met dergelijke prothese. De opnameduur is 3 à 4 dagen en de dag na de ingreep mag men al stappen en start de revalidatie. Bij ontslag uit het ziekenhuis is fietsen reeds mogelijk.

Indicaties

  • Indien de andere delen van de knie geen artrose vertonen.
  • Indien een artroscopische spoeling van de knieschijf met een losmaken van de knieschijf (= laterale release) met eventuele wegname van de osteofieten (papegaaibekken) onvoldoende pijnstilling gaf.
  • Elke leeftijd tussen 30 jaar en 80 jaar, indien er geen andere chirurgische optie meer is, zoals kraakbeentransplantatie van de knieschijf eventueel samen met een oprichtingsosteotomie volgens Fulkerson.