gedeeltelijkeknie_01gedeeltelijkeknie_02

Bij de operatie wordt, na het ontsmetten en afdekken, de knie opengemaakt door een kleine verticale snede van ongeveer 7 à 10 cm over de voorkant van de knie. Met speciale instrumenten wordt het zieke kraakbeen van het onderbeen en het bovenbeen verwijderd en het bot wordt nauwkeurig aangepast aan de vorm van de knieprothese, waardoor goede verankering mogelijk is. Na uitgebreid testen met een proefprothese wordt de definitieve prothese gefixeerd. De wonde wordt zeer zorgvuldig gesloten en er wordt een drukverband aangebracht. De totale ingreep duurt ongeveer één uur. De dag na de ingreep start de revalidatie en het stappen.

Opmerking

Wanneer een unicompartimentele knieprothese later om de één of andere reden dient te worden vervangen door een totale knieprothese zijn de resultaten identiek als bij een primaire totale knieprothese en veel beter dan bij een revisie (herplaatsen) van een totale knieprothese.
Indien de juiste indicaties de mogelijkheid bieden tot het plaatsen van een uniknieprothese is dit zeker te verkiezen boven het onmiddellijke plaatsen van een totale knieprothese.

Een unicompartimentele knieprothese is evenwel niet de laatste ingreep ondanks de zeer goede resultaten omdat deze dus ooit mogelijks zal moeten vervangen worden door een totale knieprothese bij slijtage van de andere kniecompartimenten.